Folkhälsa

Steg mot ett friskare liv


På den här platsen kan du hitta folkhälsofrågor som kommunen arbetar med. Du når huvudområdena via rubriker i menyträdet till vänster. 

 

Vad är folkhälsa?


Med folkhälsa avses det allmänna hälsotillståndet i ett land eller bland en befolkning. Folkhälsa - hälsa för alla är en samhällsangelägenhet.

Utgångspunkten för folkhälsoarbetet i Sverige är de åtta övergripande målområdena för folkhälsa. De anger centrala bestämningsfaktorer för hälsan.

Folkhälsa berör och påverkas av många samhällsområden, därför är det viktigt med gemensamma målområden som vägledning.

Det övergripande målet för folkhälsa är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. 

Folkhälsa handlar om allt från individens egna val och vanor till strukturella faktorer som yttre miljöer och demokratiska rättigheter i samhället.

Det finns många myndigheter som mer eller mindre arbetar med målområdena men Folkhälsomyndigheten har ett övergripande ansvar för uppföljning och utvärdering

 

De åtta övergripande målområdena:

 

  1. Det tidiga livets villkor
  2. Kunskaper, kompetenser och utbildning
  3. Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
  4. Inkomster och försörjningsmöjligheter
  5. Boende och närmiljö
  6. Levnadsvanor
  7. Kontroll, inflytande och delaktighet
  8. En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård

 

  Ämnesområdena

 

Gör träningen rolig!

Tvingar du alltid ut dig själv på en joggingtur när du hatar att springa, så lär det inte hända särskilt ofta. Nyckeln till en hälsosam livsstil är att hitta ett träningssätt som du ser fram emot hellre än undviker. Det kan vara lite vad som helst egentligen: bara fantasin sätter gränserna.

All träning behöver heller inte vara just traditionell och regelrätt träning. Kanske är det skönt att cykla till jobbet på morgonen. Kanske kan du spela fotboll med ett småsyskon eller ett barn. Annars kanske du alltid har velat prova på yoga eller ett spinning-pass. Det finns många bra alternativ som inte ger ångest att tänka på. Det gäller bara att hitta det som passar dig.

Lyssna på en ljudbok

Pallrar du dig ändå iväg på den där tråkiga joggingturen blir den ännu tristare om du fokuserar på att den är tråkig. Försöker du istället distrahera dig själv kanske du till och med glömmer att du tränar. Du kan såklart lyssna på peppande musik, men det tipset har du antagligen redan hört. Men har du någon gång funderat på att lyssna på en ljudbok? Det är lättare att dras in i en berättelse än i en spellista satt på repeat. Dessutom får du den där boken läst, som annars bara hade blivit dammig på nattduksbordet.

Träna med kompisar

Allting blir roligare när man är flera. Tar du med dig en vän kan ni klaga tillsammans. Dessutom är chansen större att du faktiskt gör det. Att kunna motivera varandra när motståndet är hårt är ovärderligt. Förutom det får ni umgås, även om schemana i övrigt kan kännas väldigt fulla. Det blir på så sätt dubbelt upp av det goda.

Ta med dig ett husdjur

Oavsett om du har en katt, hund, sköldpadda, kanin eller hamster, så finns det något sätt som du kan inkludera dem i din träning. Försök klättra träd ikapp med en katt. Eller att göra armhävningar tills en sköldpadda har ätit upp sin mat. Kanske kan du ha kapplöpning med din hund eller kanin, eller göra kullerbyttor i takt med att din hamster springer i sitt hjul.

Skriv ut: