Alla som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa och miljö.
För att kunna bedöma riskerna i er verksamhet behöver du kunskap om hur din verksamhet påverkar människors hälsa och miljön. Du ska känna till vilka regler och lagar som gäller och du ska ha den kunskap som krävs för att kunna bedriva din verksamhet på ett säkert sätt. Omfattningen och utformning av egenkontrollen kan då anpassas till er verksamhets behov.
Egenkontroll för hygieniska behandlingsverksamheter som är anmälningspliktiga
Andra kapitlets allmänna hänsynsregler i miljöbalken är tillsammans med 26 kap. 19 § grunden för miljöbalkens krav på egenkontroll. Vissa yrkesmässiga verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga omfattas däremot även av bestämmelserna i förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll.
Har du en anmälningspliktig verksamhet ska din egenkontroll vara dokumenterad. Dokumentationen bör vara välkänd och lättillgänglig inom den egna verksamheten och ska kunna visas upp på begäran av miljöenheten. Egenkontrollen ska kontinuerligt utvärderas och uppdateras.
Här är det som ska finnas med i egenkontrollen:
Organisatoriskt ansvar
Det ska finnas dokumenterat vem eller vilka i verksamheten som är ansvariga för de frågor som regleras av miljöbalken. Om det finns flera verksamheter i lokalerna bör det finnas uppgifter om hur ansvaret är fördelat mellan er. Ni bör även ha en tydlig ansvarsfördelning mellan er och fastighetsägaren.
Rutiner för kontroll
Du ska regelbundet undersöka och bedöma riskerna med verksamheten ur hälso- och miljösynpunkt. Utifrån bedömningen ska du upprätta rutiner och vidta åtgärder för att minska riskerna. Väl fungerande rutiner i verksamheten ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.
Till exempel bör rutiner för kontroll innefatta:
Egenkontroll för hygieniska verksamheter som inte är anmälningspliktiga
Verksamheter som inte använder stickande/skärande verktyg och därför inte är anmälningspliktiga – som till exempel frisörer (som inte använder stickande/skärande verktyg), laserbehandlare och massörer – omfattas av miljöbalkens grundkrav på egenkontroll.